Arbeta och reglera komfortabelt

Det ergonomiska köket: med människan i centrum

Drömmer du om ett kök som är anpassat till dina behov? Som möjliggör smidiga arbetsprocesser och därmed spar på dina krafter? Det är kvaliteter som kan förbättras på många sätt i alla kök – för alla som använder det. Inte minst med hjälp av köksprodukter som erbjuder stor komfort och intuitiv användning. hansgrohe hjälper dig planera ditt ergonomiska kök.

Ett ergonomiskt kök ger mer komfort.
En bra köksergonomi betyder: Att förvaringsutrymmen är lätta att nå. Helt utdragbara hyllor i ögonhöjd underlättar köksarbetet. \(Foto © blum, www.blum.com\)

Allt fungerar lättare – och skonar kroppen

Det kan gå hett till i ett kök: Livsmedel ska sköljas, ingredienser hämtas ur skåp, kastruller fyllas, utrusning användas, händer tvättas. Då är det inte konstigt om korta förflyttningssträckor står högst upp på önskelistan. Det möjliggör nämligen smidiga arbetsprocesser, spar tid och kraft. Är du också en av dem som njuter av att ha köksredskap och ingredienser nära till hands? Det ordnas med välorganiserade skåp och utdragshyllor. Med smart konstruerade lådor och vridbara utdragshyllor når du allt bekvämt, även i djupa underskåp, och använder utrymmen i köket optimalt.  

Människan är köksplaneringens måttstock

Först av allt är ett ergonomiskt kök anpassat efter din längd. Det gör det bekvämt att fylla på och tömma köksmöbler, ugn och mikrovågsugn i ögonhöjd. Tänk också på att skona ryggen när du planerar arbetsytan. Studier rekommenderar att din arbetsyta bör vara cirka 10 centimeter under din armbåge. Mät därför innan du samråder med din fackhandel! Tänk också på att: För att du lätt ska kunna se in i grytor som står på spisen bör den vara något lägre än din arbetsyta. Ergonomi innebär då att du i bästa fall inte slår i huvudet och att glasögon inte immar igen. Det möjliggör även en installationen av en passande köksfläkt. 
I ett ergonomiskt sammanhang är det särskilt viktigt att du väljer passande köksblandare. De bör passa ihop med hur du föredrar att arbeta vid diskhon. 

Användarkomfort är ergonomins a och o

I det optimalt inredda köket reglerar, hanterar och styr du allt enkelt och intuitivt. Det är speciellt viktigt när det måste gå undan eller om du råkar ha händerna upptagna. Vattenstyrning med ett knapptryck och lättåtkomliga reglage är förnuftiga ur ergonomiskt hänseende och ger extra komfort i vardagen.

Anvisningar för en bra ergonomi vid diskhon.
Modern ergonomi i vardagen innebär: Att alla reglage är så vettigt placerade att de nås bekvämt av stor som liten.
Ergonomi vid diskbänken för större användarkomfort.
Ergonomiskt utformade diskbänkar hjälper dig att röra dig naturligt. Det innebär också att du kan arbeta bekvämt med båda händerna i en behaglig position.

Ergonomi är ett wellness-recept – i köket också

Med det stora utbud köksblandare, diskhoar och diskbänkspaket hansgrohe erbjuder kan du optimera köket så att det blir både snyggt och ergonomiskt. Våra funktionella produkter utmärker sig genom att vara mycket användarvänliga samtidigt som de sätter estetiska accenter i köket. Vattenstyrningen är separerad från köksblandaren och tillgodoser både personliga vanor och ergonomi. Vid upprepad användning räcker ett knapptryck för att sätta på och stänga av vattnet. Dess lättåtkomliga placering gör att också barn kan komma åt den. En intuitiv användning (till exempel att sätta på och stänga av vatten med handens baksida) ger dig större rörelsefrihet. Dessutom uppfyller den kraven för ”Universal Design”, det vill säga en enkel användning för alla generationer. 
hansgrohe köksblandare har ett platt handtag och en ergonomisk formgivning som ger ett bra grepp även med våta händer. Du kan även förinställa vattnets temperatur och hur kraftig stråle du vill ha.

De finaste stunderna med vatten – vid diskbänken från hansgrohe