1953 uppfann Hans Grohe duschstången Unica.
Uppfinningsrikedom sedan 1901

Internationella framgångar med tradition och innovation

Företaget Hansgrohe grundades 1901. Sedan dess forsar idéerna fram i Schwarzwald. Och sedan dess är det tradition att badrumspionjärerna ligger steget före. Vare sig du är nyfiken på den första svängbara handduschen, duschstången eller 1-grepps blandaren: här kan du läsa om våra spännande uppfinningar. Många av dem har blivit milstolpar inom internationell badkultur.

Duschhuvudet hansgrohe Selecta: en klassiker fyller 50

Oj, vad tiden går! 1968 såg duschhuvudet Selecta dagens ljus i Schwarzwald och gjorde varje vecka familjens baddag till en upplevelse. Detta att man kunde ändra duschens stråle från hård till mjuk var nämligen en stor nyhet. En snabb vridning på duschens utlopp och kroppsvård förvandlades till ett rent nöje. Därför tog det inte lång tid innan denna kvalitetsdusch blev kundernas favorit.

För många är ”Selecta” än i dag synonymt med handdusch. Den var toppmodern och uppfyllde sin tids krav: optimal funktion, kantig design och ett allmänt ”tekniskt” utseende. För första gången använde hansgrohe plexiglas tillsammans med förkromade delar på handtag och duschhuvud. Metallens effekt förstärktes när ljuset bröts genom det okrossbara plastmaterialet.

Den snygga duschen blev populär. Selecta är Hansgrohe gruppens obestridda bästsäljare. Med över 30 miljoner sålda exemplar blev den en försäljningslegend. Den susade till och med om VW-bubblan, som med sina 21,5 miljoner fordon var världens mest sålda bil (fram till 2002). 1968 såldes 70 000 Selecta-duschar i butikerna, tre år senare hade siffran stigit till 606 000. Att den blev en sådan storsäljare beror också på byggboomen i slutet av 60-talet.

Att meka, mixtra och fundera är vår drivkraft

Uppfinningen av Selecta duschhuvudet 1968 var en lyckträff i VVS-historien, men det var ingen slump. Kompetens och innovationsrikedom är nämligen något som sträcker sig långt bak i tiden hos hansgrohe, rättare sagt: i nästan 120 år. Sedan dess förknippas varumärket med hög kvalitet, och det av goda skäl. Det började med företagets grundare Hans Grohe, som hade så många bra i idéer att han har varit med om att skriva stora delar av privatbadrummets utvecklingshistoria. Hans hantverkskunnande och formgivning var stilbildande under decennier och berikar än idag människors vardag i hela världen.

X gånger patenterad vattenglädje för dig

När du köper en toppmodern badrums- eller köksprodukt från premiummärket hansgrohe drar du nytta av vår samlade erfarenhet. Samtidigt är Hansgrohe gruppen en ledande branschinnovatör. Gruppens uppfinningsrikedom visar sig i prisbelönad design, oräkneliga patent och spännande framtidsteknologier. För med all erfarenhet i ryggen innebär det att vi alltid kan rikta blicken framåt.

För dig som konsument innebär det att du varje dag kan glädjas åt vackert designade, användarvänliga och ofta resurssnåla produkter som fungerar på bästa sätt under lång tid. Du drar även nytta av service på högsta nivå, exempelvis ingående rådgivning och reservdelar som finns tillgängliga länge.

Om duschstänger och 1-grepps blandare

Varför hansgrohe? Här förenas pionjäranda med tysk ingenjörskonst. År 1928 skapade Hans Grohe ett bekvämt alternativ till sin tids vanliga huvuddusch med sin nya handdusch. Och 1953 uppfann han duschstången, där handduschen kunde fixeras i valfri höjd. Bägge uppfinningarna är numera standard i alla badrum världen över – men på den tiden ansågs de som genidrag som förändrade människornas duschvanor. Med sina vattensparande duschar var hansgrohe långt före sin tid när det gällda att hushålla med resurserna och skona klimatet och var branschens ”gröna” företrädare.

Vem uppfann det? hansgrohe.

 • Svängbar handdusch med vitt porslinshandtag (1928)
 • Automatiskt av- och bräddavloppsgarnityr till badkar (1934)
 • Duschstång Unica (1953)
 • Handdusch Selecta med inställningsbara stråltyper (1968)
 • Färgade plastduschar Sixty och Tri-Bel (1970)
 • 1- grepps blandare Allegroh (1981)
 • Vattensparande handdusch Mistral Eco (1987)
 • Förinstallerade duschsystem och duschpaneler (1989)
 • iBox universal för inbyggd installation (2000)
 • Regndusch Raindance (2003)
 • Klimatvänliga duschar och blandare med EcoSmart (2007)
 • ComfortZone blandare (2011)
 • Och mycket mer