Om du avkalkar din regndusch eller ditt duschhuvud rätt kommer du att ha glädje av dem länge. Men vad är ”rätt”? Den här artikeln ger dig värdefulla tips. Se hur du avkalkar din huvuddusch eller takdusch, din handdusch eller sidodusch snabbt, skonsamt och enkelt – så att den blänker som ny.
På många hansgrohe huvudduschar kan du enkelt ta av strålskivan. Den kan till och med diskas i diskmaskin. Det gör rengöringen lekande lätt.
Om möjligt rekommenderar vi också att du lutar takduschen efter användning. Genom att lämna duschen i en sned vinkel töms så mycket vatten som möjligt, vilket gör det svårare för kalk att bildas.
Vilka speciella tips som gäller för din huvuddusch, handdusch eller sidodusch står i duschens tillhörande monteringsanvisning. Du kan läsa dem och ladda ner dem från produktens produktsida.
Felaktiga rengöringsmetoder och rengöringsmedel kan skada duschhuvudet. Sådana skador täcks inte av garantin. Följ därför nedanstående rekommendationer.
Utöver att välja rätt rengöringsprodukter och rengöringshjälpmedel spelar regelbunden avkalkning en avgörande roll för att ta hand om ditt duschhuvud. Hur ofta du bör avkalka beror i hög grad på hur hårt vattnet är där du bor. I områden med högre kalkhalter rekommenderas tätare rengöring. Du ser de första tecknen på förkalkning när vattenstrålarna inte längre kommer jämnt ut ur munstyckena.
Med vår QuickClean-teknologi erbjuder vi en effektiv lösning mot irriterande kalkavlagringar. Denna teknologi, som är integrerad i våra blandare och duschar, kännetecknas av flexibla silikonnoppor på strålmunstyckena. Genom att helt enkelt gnugga nopporna med fingrarna tar du lätt bort kalk och smuts. Resultatet är en genomgående fyllig och jämn vattenstråle som gör duschupplevelsen och handtvätten så mycket behagligare. QuickClean-teknologin förenklar inte bara skötseln av dina duschar, utan ökar också din dagliga komfort. Läs mer om fördelarna med QuickClean på vår sida med tips om avkalkning.
Kalkavlagringar på duschhuvuden ska inte underskattas eftersom de skapar olika problem. För det första kan för mycket kalk begränsa vattenflödet så att vattnet rinner ojämnt eller stänker. Dessa avlagringar kan inte bara vara irriterande, de kan även påverka effektiviteten i din dusch. För det andra är kalkavlagringar också ett estetiskt problem. De är fula och förstör det omsorgsfullt utformade badrummets utseende.
En annan aspekt som ofta förbises är hygien. Bakterier samlas lättare på kalkavlagringarnas ojämna ytor. De påverkar inte bara hur rena dina blandare är, utan kan också utgöra en hälsorisk.
För att kunna bekämpa kalkavlagringar effektivt måste vi först förstå deras orsak. Kalkhaltigt eller hårt vatten förekommer främst i områden med kalksandsten. Kalken löser sig ur stenen och kommer in i vårt rörsystem med vattnet. Vattnets hårdhet mäts vanligtvis i grader av tysk hårdhet (°dH). När vatten rinner genom blandarna och avdunstar eller värms upp stannar dessa mineraler kvar och bildar med tiden de typiska vita, skrovliga avlagringarna som vi känner igen som kalk. Ju hårdare vattnet är, desto snabbare bildas kalken på blandare och duschar.
Mer kalkbildning vid högre temperaturer: Kalciumjoner är mer lösliga i kallt vatten. När vattnet värms upp minskar denna löslighet. Det betyder att när vatten värms upp är det mer sannolikt att de lösta mineralerna fälls ut och bildar kalk.
Snabbare avdunstning: Varmt vatten avdunstar snabbare än kallt vatten. Under avdunsningsprocessen lämnas de lösta mineralerna kvar och bildar kalkavlagringar, särskilt på platser där vatten ofta värms upp och avdunstar, exempelvis kök och badrum.
Det är därför en bra idé att sänka temperaturen när du duschar för att underlätta avkalkningen. På så sätt sparar du också kostnader för att värma upp vattnet.
Vid tvättstället kan du använda mer av det kalla vattnet genom att välja en kran med CoolStart. Detta sparar samtidigt energi. På blandare med CoolStart kommer det bara kallvatten när handtaget är i mittläget, medan standardblandare omedelbart använder en blandning av kallt och varmt vatten redan i utgångsläget. Det förbrukar så klart mer energi. Resultatet: Med CoolStart kan du inte bara minska dina CO2e-utsläpp, utan också sänka dina energikostnader - samtidigt som behovet av avkalkning minimeras. Du kan ta reda på hur mycket du potentiellt kan spara med vår vattensparkalkylator.
Kalkavlagringar går ofta oupptäckta under lång tid, även om du är mycket medveten om problemet. Här är några typiska tecken på att ditt duschmunstycke eller din blandare har nedsatt funktion på grund av kalk och att det är hög tid att åtgärda problemet.
Vår QuickClean-teknologi är en effektiv lösning mot irriterande kalkavlagringar. Denna teknologi är integrerad i våra duschar och har flexibla silikonnoppor på strålmunstyckena. Genom att helt enkelt gnugga nopporna med fingrarna kan du enkelt ta bort kalk och smuts. Kraftiga kalkavlagringar på duschhuvudet kan avlägsnas med citronsyra. Spreja rengöringsmedlet på en bomullsduk och gnugga försiktigt på blandaren, eller blötlägg duschhuvudet i vatten med citronsyra en kort stund och rengör sedan noggrant med rent vatten.
Det beror på vattnets hårdhet. I områden med högre kalkhalt rekommenderas en tätare rengöring. Var alltid uppmärksam på tecken på eventuell kalkavlagring så att du kan agera i god tid.
Du kan förebygga kalkavlagringar genom att torka av blandarna regelbundet efter användningen. Att ställa in en lägre temperatur på varmvattenberedaren hjälper också. Eller använd hansgrohes CoolStart-teknologi och minimera samtidigt energikostnaderna. Om du har hårt vatten kan du överväga att installera ett avhärdningssystem.
Ja, kalkavlagringar kan påverka vattenflödet genom att täppa till öppningarna i stråmunstyckena. Det resulterar i en svagare eller ojämn vattenstråle. Regelbunden avkalkning hjälper till att bibehålla vattenflödet och säkerställa funktionen.