Avkalka duschhuvudet: för en ogrumlad vattenglädje

Om du avkalkar din regndusch eller ditt duschhuvud rätt kommer du att ha glädje av dem länge. Men vad betyder ”rätt”? Den här guiden ger dig värdefulla tips. Se hur du avkalkar din huvuddusch eller takdusch, din handdusch eller sidodusch snabbt, skonsamt och enkelt – så att den blänker som ny.

Avkalka rätt: så bibehåller du duschens glans

Kalkfri handdusch från hansgrohe.
Välskötta ytor och felfria funktioner gör den dagliga duschen till ett rent nöje.
En högkvalitativ dusch från hansgrohe skapar ren och skär glädje i badrummet. Låt inte kalk grumla glädjen, utan rengör ditt duschhuvud på rätt sätt. Det är inte svårt. Om du följer dessa skötselråd och rengöringsrekommendationer kommer din dusch att vara snygg och fungera felfritt länge.

Besegra kalken, förebygg skador: Så går det till

Felaktiga rengöringsmetoder och rengöringsmedel kan skada duschhuvudet. Sådana skador täcks inte av garantin. Följ därför nedanstående rekommendationer när du avkalkar duschen.

Rätt användning:

  • På duschar med antikalk-funktionen QuickClean bör du regelbundet gnugga de flexibla silikonnopporna med ett finger, till exempel när du duschar. Det tar bort kalkavlagringar och smuts.
  • Efter dusch eller bad bör huvud- eller handduschen om möjligt lämnas i en lutande vinkel. Det är det bästa sättet att tömma duschen på vatten och minimera kalkavlagringar.
  • Skölj alltid duschen i rent vatten om den har varit i kontakt med barnolja, tvål och schampo, t.ex. efter användning i badet.

Rätt rengöringshjälpmedel:

  • Använd en ren, mjuk duk, aldrig slipande hjälpmedel som en skursvamp eller mikrofiberduk.
  • Använd inte en ångtvätt, eftersom höga temperaturer kan skada duschen.

Lämpliga rengöringsmedel:

  • Använd bara milda rengöringsmedel, exempelvis citronbaserade.
  • Använd inte medel som innehåller saltsyra, myrsyra, klorblekningsmedel eller ättiksyra eftersom de kan orsaka stora skador. Rengöringsmedel som innehåller fosforsyra får bara användas i specifika fall. Blanda inte olika slags rengöringsmedel!
  • Spraya aldrig rengöringsmedel direkt på duschen, eftersom det kan tränga in i duschen och skada den.
  • Spraya rengöringsmedel på en mjuk duk och torka av ytorna med den.
  • Skölj av duschen med rikliga mängder rent vatten efter rengöring, och spola igenom duschen ordentligt.

Särskilda rengöringsanvisningar för din huvuddusch

Praktiskt: Många av hansgrohes duschar är lätta att ta av när de ska rengöras och kan därmed avkalkas ordentligt.

Strålskivan är lätt att ta av på många hansgrohe huvudduschar. Den kan till och med diskas i diskmaskin. Därmed blir rengöringen en bisak du löser lätt.

Om möjligt rekommenderar vi också att du torkar av duschhuvudet efter användning. Lämna sedan duschen i en sned vinkel. Då rinner vattnet ut fortare, vilket gör det svårare för kalken att fastna.

Vilka speciella tips som gäller för just din huvuddusch, handdusch eller sidodusch finns i tillhörande monteringsanvisning. Den hittar du och laddar ner på respektive produktsida.