Rengöringsrekommendationer för blandare

Njut av renheten: så här kalkar du av och rengör blandare rätt

Vatten är klart, rent och friskt. Vi förknippar vatten med välbefinnande som ger ny energi. Vi unnar oss ett skönt bad eller en dusch, tvättar händerna, livsmedel och mycket annat. Varje droppe är värdefull. Och om du vet hur stor vikt hansgrohe lägger vid detaljerna, vet du även att vi bryr oss mycket om våra produkters rengöring och skötsel. Här kommer våra tips.

Blandarnas rengöring och skötsel: så lätt är det

Du använder vattenkranen varje dag. Medan kranen sörjer för att hålla rent, blir den ofta själv smutsig. Våra händer lämnar kvar fettrester, smutspartiklar och annan smuts. Vatten kan också täppa igen kranen, framför allt i form av kalkavlagringar. Din fördel: Med en blandare från hansgrohe har du fått en mycket hög kvalitet. Och vi vill gärna att du ska ha glädje av den så länge som möjligt. Här beskriver vi hur du rengör, avkalkar och sköter din blandare på rätt sätt. 

Ett svep och allt är bra

Följ bara tipsen nedan, så går rengöringen som en dans.

  • Steg 1: hansgrohe blandarnas utsida rengörs bäst med en mjuk bomullsduk (fukta bara om det behövs). Torka av lätt så får du bort den mesta smutsen utan att skada materialet. Använd inte skursvampar, borstar eller mikrofiberdukar.
  • Steg 2: Kalkrester fastnar oftast i hörn och fogar. Använd ett milt, citronbaserat rengöringsmedel. Spruta inte rengöringsmedlet direkt på blandaren, utan på en duk.
  • Steg 3: Den så kallade perlatorn är lätt att ta av för rengöring. Lägg den i varmt vatten med lite rengöringsmedel så löses avlagringarna upp efter cirka tio minuter. Många hansgrohe-produkter är utrustade med QuickClean-teknologi. Tack vare den snabba antikalkfunktionen gnuggar du enkelt bort vattenkranens kalkavlagringar.
  • Steg 4: Skölj blandaren noga med rent vatten.
  • Steg 5: Torka blandaren torr med en duk för att få bort eventuella rester av rengöringsmedlet och ge den en strålande blank yta.

Ett tips till: Passa på att rengöra tvättfatet och utloppet samtidigt. Sedan är allt blänkande rent. För ännu större vattenglädje.

Regelbundet rengjorda blandare blänker och ger glädje.
En blandare som är ren blänker inte bara som ett smycke, den släpper även alltid ut härligt rent vatten. Så du kan koppla av och njuta av ditt drömbad.

Välja rengöringsmedel – en irrfärd genom produktutbudet?

Vi rekommenderar att du använder ett milt, citronbaserat rengöringsmedel. Det har flera fördelar. Vanliga koncentrerade rengöringsmedel irriterar ofta händer och ögon, kan utlösa allergier och rodnader på känslig hud. Samma gäller vattenkranen. Även dess material angrips av för starka kemiska medel. Till att börja med är skadorna omärkbara, men det räcker med mikroskopiskt små repor eller ytliga frätskador för att glansen ska försvinna. I det långa loppet kan mer smuts och kalk samlas i dessa skador. En annan fördel är att milda rengöringsmedel är miljövänligare.

Om ditt vatten är hårt är det sannolikt att du får kalkavlagringar. Torka helst av blandaren efter varje användning för att få bort kalkresterna. Då torkar du även bort ledningsvattnen innan kalken har hunnit avlagras.

Regelbunden, mjuk rengöring ger din blandare glans

hansgrohes kvalitetslaboratorium har testat en mängd rengörings- och avkalkningsmedel. Vi har kommit fram till att här innebär mindre mer. Citronsyra är vår favorit: den är effektiv, luktar gott och är skonsam för blandare och människor. Du kan ladda ner våra utförliga rengöringsrekommendationer som PDF.

Vi avråder dig att använda rengöringsmedel som innehåller ättika, ättiksyra, myrsyra, natriumhydroxid, klorblekningsmedel, fosforsyra eller saltsyra. Dessa ämnen är delvis mycket frätande. Om de används ofta skadar de metallen, oavsett hur hög kvalitet det är på ytbehandlingen. Citronsyra kan vi däremot rekommendera utan begränsningar.