Skötsel och rengöring av köksblandare

Så här blir din diskbänksblandare gnistrande ren på ett kick

Köksblandaren och diskhon utsätts ofta för värme, kyla, tvålvatten, fett och syra. Därför tillverkar hansgrohe högkvalitativa blandare vars funktion, design och glans bibehålls länge utan krånglig skötsel. Om du följer dessa skötseltips kommer du att ha glädje av din diskbänksblandare länge. Det är bara att sätta igång och ta bort all kalk!

Bästa material för köksblandare och diskhoar: krom och rostfritt stål

Våra köksblandare utmärker sig genom en högkvalitativ, blank förkromning eller tåligt rostfritt stål, beroende på modell. Båda materialen håller länge och är lätta att hålla rena. Med rätt metod och bra rengöringsmedel behåller de sin fina glans länge. Eftersom rostfritt stål tål både syra och värme är ytan mycket lättskött. Vare sig det är krom eller rostfritt stål: det lönar sig alltid att följa vissa grundregler för rengöringen.

Så här sköter du din köksblandare rätt

  • Använd inte aggressiva rengöringsmedel som innehåller ämnen som klorblekningsmedel, myrsyra, ättika eller saltsyra när du rengör din diskbänksblandare. Undvik även att använda slipande rengöringsmedel och svampar.
  • Spraya inte rengöringsmedel direkt på köksblandaren och blanda inte olika produkter med varandra. Följ rengöringstillverkarens rekommendationer om dosering och verkningstid. 
  • Du tar enklast bort kalk från köksblandaren med ett citronbaserat rengöringsmedel. Häll rengöringsmedlet på en mjuk, luddfri bomullsduk och torka av diskbänksblandaren med den. Sedan låter du rengöringsmedlet verka under angiven tid och sköljer sedan bort det noga med rent vatten.
  • Slutligen torkar du blandaren med en torr duk. Nu är alla rester borta och blandaren blänker som ny.

Om du tar bort kalkavlagringarna korrekt slipper du många trista följdskador. Kalk är nämligen inte bara ett estetiskt problem. Den kan även inverka negativt på funktionerna, exempelvis strålbilden.

Om du rengör diskbänksblandaren rätt går det både fort och enkelt. Din köksblandares utdragbara slang är också lätt att rengöra. Den är även lätt att byta om det skulle behövas, reservdelen har medföljande anvisningar. Vi ber dig följa våra rengöringsrekommendationer eftersom skador som orsakas av felaktig användning inte täcks av garantin.

En ren perlator utan rester

Perlatorn kallas även strålregulator eller strålformare. Det rör sig då om munstycket på vattenkranens utlopp. Många perlatorer som finns på hansgrohe diskbänksblandare är utrustade med en antikalk-funktion (QuickClean). De rengörs utan rengöringsmedel: för hand.

Lite gnuggande tar enkelt bort alla kalkrester

En hansgrohe köksblandare med QuickClean-teknologi har små böjliga silikonnoppor på perlatorn. Här gör den dagliga användningen att kalkavlagringar samlas (mer eller mindre beroende på vattnets hårdhet). De är inte svåra att bli av med: Det är bara att gnugga silikonnopporna med fingret. Sedan rinner vattnet ur perlatorn med ett jämnt, fylligt flöde igen.

Rengör perlatorn, njut av en bra strålbild

Om du någon gång skulle behöva rengöra perlatorn grundligare skruvar du bara av den och lägger den i en behållare med avkalkande citronbaserat rengöringsmedel. Låt den ligga där högst 10 minuter, ta upp den och skölj noga med rent vatten. Om det skulle behövas kan du upprepa rengöringen och sedan skruvar du tillbaka perlatorn i köksblandaren.