hansgrohe CoolStart

Vrid ner energiförbrukningen med CoolStart

CoolStart-blandare från hansgrohe är bra för miljön eftersom det bara rinner kallvatten när blandarens handtag står i mittläget – till skillnad från standardblandare som förbrukar energi direkt i utgångsläget. Det innebär att vattenledningarna inte fylls med varmvatten i onödan. Resultatet: lägre förbrukning, koldioxidutsläpp och kostnader. Bra för miljön och plånboken!

Spara energi hemma med hansgrohe CoolStart.
Med handtaget i mittläget kommer det bara kallvatten ur hansgrohe CoolStart-blandare. Varmvatten får du bara när du behöver det genom att vrida spaken åt vänster.

Så sänker du dina varmvattenkostnader 

Var kan vi spara energi, hur släpper vi ut mindre koldioxid i atmosfären, vad kan vi göra för att bekämpa klimatförändringarna? Det är frågor alla ställer sig. Svaren kan finnas i hemmets energiförbrukare som vi använder flera gånger om dagen, till exempel tvättställsblandare. Principen bakom hansgrohe CoolStart är lika enkel som genialisk: Med dessa blandare kommer det varmt och hett vatten bara när du verkligen behöver det. Det innebär att energin som krävs för att värma vattnet inte börjar användas förrän du aktivt för handtaget åt vänster.

CoolStart: enkelt att spara energi hemma

Standardblandare fungerar på ett helt annat sätt. Där sätter genomflödesvärmare, cirkulationspumpar och andra varmvattenberedare igång direkt när du använder spaken i utgångsläget. Men vi behöver inte alltid varmvatten, eller hur? Det räcker ofta med kallvatten när vi ska dricka, tvätta händerna, vattna blommorna eller torka av en yta. Och det är själva poängen: blandare med CoolStart värmer bara upp vattnet när det behövs. Du bestämmer själv hur hög temperaturen ska vara – och det otaliga gånger om dagen. Typiskt hansgrohe: med en ekonomisk CoolStart-blandare kan du både njuta av full komfort och snygg design.

Spara energi och njut av snygg design hemma

Sänk vattenförbrukningen, minimera ditt CO2-avtryck och spara pengar

Sänk varmvattenförbrukningen med CoolStart-blandare.
Naturligtvis vill hansgrohe inte att du ska titta på tv 24 timmar om dygnet. Däremot vill vi hjälpa dig hushålla med värdefulla naturresurser. Och det är något våra produktutvecklare arbetar med – dygnet runt varje dag.

Var "cool" och spara energi.

Vårt exempel visar exakt hur mycket: Ett hushåll på fyra personer som använder en hansgrohe blandare med CoolStart 20 minuter om dagen under ett år kan använda 514 färre kilowattimmar fjärrvärme än med en konventionell blandare. För att siffran inte ska kännas för abstrakt – med 500 kWh kan du:

  • Rosta 67 564 skivor bröd.
  • Titta på tv dygnet runt i över ett år.
  • Föna håret i över 500 timmar.

Var "cool" och minska dina koldioxidutsläpp.

Lite bakgrundsinformation: Ungefär 90 % av koldioxidutsläppen i badrummet sker i användningsfasen, dvs. genom att varmvatten till dusch, badkar och tvättställ produceras. Till exempel: Ett hushåll på fyra personer som värmer vatten med fjärrvärme förbrukar 26,4 kg mindre koldioxid om året med en CoolStart-blandare än med en konventionell blandare. Rent konkret:

  • Två fullvuxna 26 meter höga bokar behöver två år på sig för att kompensera för dessa 26 kilo.  

Var "cool" och spara pengar.

Detta är särskilt viktigt i en tid då energipriserna skjuter i höjden. Till exempel: Ett hushåll på fyra personer som värmer vatten med fjärrvärme kan spara 560 SEK varje år om de byter ut sin gamla vattenkran mot en CoolStart-blandare. Om den tidigare armaturen använde mer vatten än 5 l/min, är besparingen ännu högre. Det betyder:

  • En ny kran betalar sig själv i form av besparingar.

Du hittar underlagen för våra beräkningar längst ner på sidan. *

Beräkna din egen besparingspotential i vår vattensparkalkylator.

Hitta din CoolStart-blandare och spara pengar:

* Den procentuella energibesparingen visar besparingarna för en hansgrohe CoolStart-produkt jämfört med en konventionell hansgrohe-produkt utan CoolStart. 

Beräkningen av användningen av en tvättställsblandare baseras på en genomsnittlig förbrukning på 5 liter per minut vid 3 bar. För att få ett så exakt resultat som möjligt måste detta värde justeras individuellt. Energi som krävs för att värma 1 liter vatten med 1 °C: 1 kcal eller 0,00116 kWh. Energi som krävs för att värma 1 liter vatten från 10 °C till 35 °C (vattentemperatur i en tvättställsblandare): 0,029 kWh/liter vatten [beräknat med energiformel baserad på allmänna beräkningsgrunder enligt International System of Units (IS). Omvandling från kWh till olja: 10 kWh = 1 liter olja]. 

Energipriserna som föreslås här motsvarar medelvärden för Sverige och måste justeras individuellt för ett så exakt resultat som möjligt. Vi har räknat med fjärrvärmepriset 1,09 SEK/kWh. Energiförbrukningen för hushållsapparater baseras på dessa värden (avser 04/2022). Enligt Energiföretagen Sverige släppte en förbrukad kWh fjärrvärme i Sverige i genomsnitt ut 51,4 g CO2 år 2022.

Hansgrohe SE kan inte garantera att resultaten är korrekta eftersom beräkningen beror på många oförutsebara faktorer och därför inte kan vara bindande. Resultaten avgörs i synnerhet av fjärrvärmepriset. Gör din egen kalkyl med anpassade vatten- och energipriser i vår vattensparkalkylator.