Intervju

Cykelproffset Anton Palzer: från skidor till cykel

Med Anton "Toni" Palzer gick en av världens bästa skidklättrare över till professionell cykling för att söka nya utmaningar hos BORA-hansgrohe. I en intervju med hansgrohe berättar karriärbytaren om sina rötter i Berchtesgadener Land, vad i familjen som formade honom och vad det är med tävlingsidrotten som motiverar honom.

Cykelproffset Toni Palzer i BORA-hansgrohe-tröja
Anton Palzer från södra Bayern förstärker cykelstallet BORA-hansgrohe sedan 2021. Tidigare samlade bergsspecialisten framgångar i skidklättring i åtta år.

Ett barn av de bayerska bergen

hansgrohe: Vi är nyfikna på vem du är.

Toni Palzer: Jag är Toni, är 28 år gammal och cyklar för stall Bora-hansgrohe. Jag kommer ursprungligen från Ramsau nära Berchtesgaden i södra Bayern, men numera bor jag i Österrike.

Vilket skulle du kalla ditt hem?

Toni Palzer: Helt klart Ramsau där jag växte upp och bodde i 27 år. Min familj finns kvar – och självklart mina älskade berg. Det är där jag har mina rötter.

Bergen är din stora passion.

Toni Palzer: Ja, definitivt. Oavsett om jag cyklar, vandrar, klättrar eller åker skidor så är det min absoluta passion att vara bland bergen. Det ger mig en känsla av frihet och stor styrka. Där slipper jag vardagens stress och känner mig underbart avkopplad. Och om man känner till området hittar man mycket vackra platser.

“Jag har alltid hejat på BORA-hansgrohe”
Anton Palzer

Känslan för bergen ledde först till vintersport

Hur började du med idrott?

Toni Palzer: Mina föräldrar sysslar mycket med sport. Dessutom är Ramsau en vintersportort och det finns möjlighet att testa alla slags vintersporter. Min pappa är certifierad bergsguide och var även tysk mästare i skidklättring. Jag har också en tre år äldre bror som jag började åka skidor med redan när vi var små. Vi började också tävla i tidig ålder, exempelvis löpning på sommaren eller längdskidor på vintern. När jag var runt 14 år märkte jag att jag kunde konkurrera med andra och så utvecklades det hela lite i taget. Men det var aldrig någon press från mina föräldrar, det handlade alltid om att ha kul. Jag tror att det är anledningen till att jag fortfarande älskar att utöva idrott än idag.

Hur började du med skidklättring?

Toni Palzer: Mina föräldrar ville som sagt aldrig pressa oss barn åt något visst håll. Därför testade jag alla slags vintersporter. Jag höll till och med på med backhoppning i ungefär tre år. Det slutade med att jag landade i skidklättringen eftersom bergen alltid har fascinerat mig.

Du var ju mycket framgångsrik i denna disciplin.

Toni Palzer: När jag var 16 år fick jag ett specialtillstånd från vår förening så att jag fick vara med i tyska mästerskapen – och då blev jag faktiskt tysk mästare. Det var en brytpunkt när jag insåg att jag en dag kanske skulle kunna leva på min idrott. Efter skolan gick jag en lärlingsutbildning som finmekaniker och vid 20 års ålder blev jag professionell idrottare. Sedan dess har jag vunnit 15 världsmästerskapsmedaljer och satt olika rekord.

Anton Palzer: passion är en förutsättning för framgång

Men sedan gick du ändå över till cykelsporten. Hur kommer det sig?

Toni Palzer: Jag höll på som professionell skidklättrare i nästan åtta år. Det är väldigt länge, och framför allt de senaste tre åren märkte jag att skidklättringen började kännas mer och mer som ett jobb. Det ledde till att passionen blev lidande i viss mån, och passion är faktiskt en grundförutsättning för att lyckas. Det var då jag visste att jag behövde en förändring – och det var så jag började cykla.

Hur blev du cyklist i stall Bora-hansgrohe?

Toni Palzer: Cykling har länge varit ett intresse. Jag har alltid varit ett fan av stall Bora-hansgrohe, och självklart följde jag Tour de France och Giro d'Italia med stor spänning. Kontakten med stallet skapades av Helmut Dollinger som presenterade mig för Ralph Denk, Bora-hansgrohes stallchef. Sedan fick jag rätt snabbt erbjudandet att börja som proffscyklist i stall Bora-hansgrohe. Det var definitivt ett av de lyckligaste ögonblicken i mitt liv.

Vilken roll i stall Bora-hansgrohe gillar du bäst: som specialist eller allrounder?

Toni Palzer: Jag ser mig själv helt klart som en bergscyklist, men cykling är en lagsport och alla måste göra sitt för att laget ska lyckas. Och om laget är framgångsrikt så når man själv framgångar som cyklist.